Teknillinen tiedekunta, Vesi-, energia- ja ympäristötekniikka

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tarjoamme sinulle työympäristön, jossa sinuun luotetaan ja jossa voit hyödyntää osaamistasi, kehittää itseäsi ja tehdä työtä, jolla on merkitystä. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000. Tervetuloa joukkoomme muuttamaan maailmaa!

Haemme nyt Oulun yliopiston Vesi-, energia- ja ympäristötekniikan tutkimusyksikköön

Kahta projektitutkijaa

määräaikaiseen työsuhteeseen (kesto noin 20 kuukautta).

Projektitutkijoiden työtehtävät liittyvät yksikössä toteutettavien EAKR oikeudenmukaisen siirtymän rahaston projekteihin. Rahoitusta projekteissa on 31.12.2025 asti.

Vesi-, energia- ja ympäristötekniikan tutkimusyksikössä haetaan kestäviä ratkaisuja ilmastonmuutokseen ja energiamurrokseen. Yksikössämme tutkitaan mm. energiamurrosta ja vähähiilisiä energiajärjestelmiä laajasti, johon luetaan sekä teknologiset ratkaisut, että niiden ympäristövaikutukset ja myös vihreän siirtymän oikeudenmukaisuus.

Projektit ja haettavat tehtävät:

  1. Lämpöakku-projekti

Lämpöakku-hankkeen tavoitteena on kehittää sähköenergian varastointiin hyvällä hyötysuhteella toimiva, kustannustehokas, helposti monistettava ja skaalattava varastointitekniikka. Sähkö varastoidaan korkealämpöisenä (> 500 °C) lämpöenergiana kiertotalousmateriaalien käyttöön perustuvassa lämpöakussa. Lämpöakku mahdollistaa polttoprosesseihin perustuvaa CO2-päästöjä tuottavan lämmöntuotannon korvaamisen ylijäämäsähköllä tuotetulla lämmöllä useissa eri mittakaavan sovelluksissa, kuten teollisuuden höyryn tuotannossa, kasvihuoneiden lämmityksessä tai asuinalueiden kaukolämpönä. Hankkeessa tutkitaan mallinnuksen keinoin erilaisten lämpöakkukonseptin soveltuvuutta osana systeemitason integroitua energiajärjestelmää sekä pienemmässä mitassa lämpöakun soveltuvuutta yksittäisen lämmitettävän kohteen lämpöenergian lähteenä.

Tehtävät tässä projektissa:

Projektitutkijan tehtävänä on suorittaa systeemitason mallinnus lämpöakun toimivuudesta osana sähkö- ja lämpöhybridienergiaverkkoa ja selvittää sähkön varastoinnin vaikutuksia. Tavoitteena on saada mallinnuksella tietoa lämpöakkujen toimivuudesta osana energiajärjestelmää erilaisissa energian tuotantotilanteissa ja vuodenajoissa.

Tehtävässä mallinnetaan ensin sähkön ja lämmön kysyntäprofiili alueellisella tasolla valituissa kohteissa. Tässä hyödynnetään historiallisia tietoja, aiempia simulaatiomalleja sekä sähkön ja lämmön kysyntäprofiilien ennakoivaa analytiikkaa. Seuraavassa vaiheessa malliin integroidaan tuulivoiman tuotantodataa ja kehitetään algoritmeja lämmönvarastojen hallintaan. Tavoitteena on suunnitella lämmön varastoinnin strategioita, joiden avulla voidaan parantaa lataamisen ja purkamisen tehokkuutta. Tämän jälkeen malli testataan, mikä pitää sisällään järjestelmän suorituskyvyn ja taloudellisen kannattavuuden analyysin.

Tehtävä vaatii energiajärjestelmien syvällistä tuntemusta, lämmönsiirron prosessien ja energian muuntoprosessien ymmärrystä, sekä kokemusta mallinuksesta, esim. Matlab Simulink -ympäristössä.

  1. Geoenergialoikka-projekti

Geoenergia ja erityisesti keskisyvät kallioon porattavat lämpökaivot ovat nousseet vahvasti esiin vähähiilisenä energiamuotona, joita on suunniteltu hyödynnettäväksi useiden maakuntien ilmastotiekarttatyössä ja kansallisissa pilotoinneissa. Geoenergia täydentää oivallisesti muita lämmöntuotantomuotoja, sillä se on ajallisesti vakaata ja sen tuotanto on helposti ennustettavissa. Geoenergian ja erityisesti keskisyvien lämpökaivojen taloudellinen kannattavuus kohenee uusien tekniikoiden ja toistettavuuden myötä tulevaisuudessa merkittävästi.

Tässä projektissa porataan Linnanmaan yliopistokampukselle energiakaivo, joka kytketään osaksi OAMK:n ja yliopiston yhteistä hybridilaboratoriota. Energiakaivon avulla voidaan tutkia ja opettaa uusia lämmitysratkaisuja ja siihen liittyviä älykkäitä energiahallintamenetelmiä. Energiakaivon poraaminen, instrumentointi, mittaus ja seuranta edistää alan tuntemusta ja käytännön kokemusta. Tämä tukee geoenergia- ja lämmitysenergia-alan opetusta Oulun yliopistossa. Hankkeen aikana laaditaan uudet näiden alojen oppimateriaalit eri tasoisille oppijoille.

Tehtävät tässä projektissa:

Tutkijan tehtävänä on rakentaa lämpökaivon digitaalinen kaksonen. Projektissa laaditaan keskisyväkaivon lämpöpumpun digitaalinen kaksonen, joka validoidaan mittaustuloksilla. Tähän tarvitaan tietoja lämpöpumpun osista ja toimintaparametreistä, joiden avulla mallinnetaan lämpöpumpun käyttäytyminen, m.l. lämmönsiirtoprosessit, tehokkuuskäyrät ja säätöalgoritmit. Tämän pohjalta kehitetään simulaatiomalli, joka jäljittelee lämpöpumpun käyttäytymistä. Lopuksi kirjoitetaan säätöalgoritmi, joka säätelee lämpöpumpun toimintaa kaivosta saadun lämpötilan ja energian tarpeen perusteella. Valmis digitaalinen kaksonen integroidaan olemassa olevaan hybridienergialaboratorion digitaalisen kaksoseen. Mikroverkon digitaalisen kaksosen avulla voidaan verrata keskisyviä lämpöpumppuja muihin lämmitysratkaisuihin ja suunnitella/mitoittaa lämmitysratkaisuja eri kohteille.

Digitaalisen kaksosen luominen ja yhdistäminen mikroverkon digitaaliseen kaksoseen edellyttää monialaista asiantuntemusta lämpöjärjestelmistä, energianhallinnasta, simuloinnista, tietoanalytiikasta ja optimoinnista. Myös kiinnostus opetuksen kehittämisestä katsotaan eduksi.

Mitä tarjoamme?

  • Merkityksellisen ja ajankohtaisen työn energian parissa. Lisätietoa työskentelystä Oulun yliopistossa.
  • Tuen asiantuntevalta ja innostuneelta noin 60 hengen tiimiltä, jossa pääset kehittymään ja jakamaan asiantuntemustasi.
  • Osallistumisen asiantuntijahankkeeseen ja hyvät verkostoitumismahdollisuudet.
  • Ison organisaation tarjoamat kehitys- ja uramahdollisuudet. Lue lisää työsuhde-eduistamme.
  • Työn ja vapaa-ajan tasapainoa: meillä lauantaita ei lasketa mukaan lomajaksoihin!

Mitä etsimme?

Onnistuaksesi ja viihtyäksesi tehtävässä odotamme sinulta seuraavaa:

  • Sinulla on diplomi-insinöörin tutkinto ja vahvaa osaamista energia-alalta
  • Sinulla on kokemusta matemaattisesta mallinnuksesta ja erilaisten simulaatioohjelmistojen käytöstä
  • Kykenet toteuttamaan saamasi tehtävät itsenäisesti ja itseohjautuvasti, mutta mahdollisten ongelmien ilmaantuessa et myöskään epäröi pyytää apua
  • Olet yhteistyökykyinen ja sinulla on hyvät vuorovaikutustaidot työskennellessäsi useiden eri sidosryhmien kanssa ja osana monitieteistä projektiryhmää
  • Olet tavoitteellinen ja valmis työskentelemään yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi
  • Omaat hyvät suomen kielen kirjalliset taidot, joista on hyötyä ennen kaikkea tulosten raportoinnin yhteydessä

Lisäksi katsomme eduksi:

  • Hyvä englannin kielen taito, jotta kykenet kommunikoimaan yksikössä sujuvasti
  • Kokemusta EAKR-projektien toteutuksesta ja projektien raportoinnissa

Tehtävän palkkaus

Tehtävä on määräaikainen 1.5.2024 alkaen tai mahdollisimman pian sen jälkeen ja päättyen 31.12.2025.

Tehtävä sijoittuu yliopiston palkkausjärjestelmän muun henkilöstön vaativuustasolle MV06. Tämän lisäksi maksetaan henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuva palkanosa, joka on enintään 50% tehtäväkohtaisesta palkanosasta. Palkka vastaavissa tehtävissä on tyypillisesti n. 2500–2800 €/kk.  Tehtävässä sovelletaan 6 kuukauden koeaikaa.

Kuinka hakea?

Jos kiinnostuit, lähetätä hakemuksesi rekrytointijärjestelmän kautta viimeistään 26.4.2023. Liitä mukaan hakemus, CV, kopio tutkintotodistuksesta (mikäli olet jo valmistunut) tai ote opintorekisteristä (mikäli et ole vielä saanut tutkintotodistusta).

Voi hakea samalla hakemuksella kumpaankin tehtävään, mutta ilmoita kummasta paikasta olet kiinnostunut enemmän.  

Tehtävään parhaiten soveltuvat hakijat kutsutaan haastatteluun etäyhteydellä tai kasvokkain. Tulemme olemaan yhteydessä kaikkiin hakijoihin hakuprosessin aikana.

Lisätietoja

Jäikö jokin arveluttamaan? Ota yhteyttä professori Eva Pongrácziin, eva.pongracz@oulu.fi

Työsuhdemuoto Määräaikainen työsopimus
Työsuhteen luonne Kokoaikainen
Työn toivottu alkamispvm 1.5.2024
Palkka 2500–2800 €/kk
Paikkojen lukumäärä 2
Työllisyysaste 100%
Paikkakunta Oulu
Maakunta Pohjois-Pohjanmaa
Maa Suomi
Ilmoitusnumero 2024/187
Yhteys
  • Eva Pongracz, 0294487417
Julkaistu 12.04.2024
Haku päättyy 26.04.2024

Takaisin avoimiin työpaikkoihin